Utazási tippek

Mikor utazzunk ?

Budapesten a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2.000 órát, ennek köszönhetően a turista szezon kora tavasztól késő őszig is eltarthat. A nyár közepe a legalkalmasabb időpont, hogy a Balaton környéki üdülő-központokban pihenjünk, esetleg egy alföldi látogatásra, vagy az Északi-közép-hegységbeli kirándulásra elinduljunk.

A Budapestet, a többi világvároshoz hasonlóan, érdemes nyáron látogatni. Késő június vagy szeptember-október a legmegfelelőbb időpontnak tűnik, az április-májusi zivatarok után és a nyirkos hideg november előtt.

Azonban, ha júliust vagy augusztust választjuk, akkor a budai hegyek hűvös lankái kellemes felüdülést jelentenek a nem ritkán forró és párás nyári időjárásban. Az erdős hegyvidék ősszel nyújt felejthetetlen látványt a különböző színekben pompázó, hulló faleveleivel. Nem szükséges lemondani egy téli meghívást sem, habár a téli hőmérséklet néha meglehetősen hideg, ennek ellenére kevés csapadék és hó esik.

Aktuális és időjárás előrejelzés itt: Budapest időjárása.

Megérkezés Budapestre

Repülővel

Nemzetközi járatok a nemrég felújított Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkeznek. Több európai nagyvárosból menetrend szerint, akár naponta több alkalommal is érkeznek repülőjáratok, de számos Európai Uniós repülőtérről igen kedvező áron látogathatjuk meg a magyar fővárost a fapados légitársaságok segítségével is.

A reptérről taxival (meglehetősen drága), minibusszal, vagy repülőtéri járattal érhetjük el a fővárost. Minibusz szolgáltatás (telefon: 296 8555/8993/6283) a közvetlenül a megadott címre szállít. Tömegközlekedéssel a piros jelzésű 93-as busszal Kőbánya-Kispest (kék) metró állomástól indulhatunk.

A repülőtér parkolás és megközelítése: Reptéri információk.

Közúton

Magyarországon folyamatosan fejlődik az autópálya hálózat, amelynek csomópontja Budapest. Az M1 autópályán Bécsből, M7 Balatonról, M5 délről, M3 keletről közelíti a fővárost. A Budapest körüli körgyűrű az M0. A megengedett sebesség az autópályákon 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110 km/h, főúton 90 km/h és lakott területen 50 km/h.
Érdemes megjegyezni, hogy a villamosnak mindig elsőbbsége van a közlekedés során.

Útvonaltervező

Alkohol fogyasztás után a gépkocsi vezetést a törvény tiltja, kis mennyiségű szeszes elfogyasztása sem megengedett.

A vezetéshez érvényes jogosítvány és személyi azonossági szükséges.

Biztonsági öv használata is kötelező hátsó ülésen lakott területen kívül is. 12 év alatti gyerek nem ülhet a vezető
melletti ülésen. A menetirány Európa többi országához hasonlóan, az úttest jobb oldalán van.

Vasúton

Budapest könnyen megközelíthető vasúton a környező országokból. Bécsből kb. 3 óra, Prágából 7 és fél óra, Pozsonyból 2 óra 40 perc alatt lehet elérni Budapestet. A legtöbb nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarra érkezik. További állomások, a Déli és a Nyugati pályaudvarok.

Vasúti menetrendek: Elvira.

Busszal

Távolsági és nemzetközi járatok szinte miden jelentős európai nagyvárosba közlekednek. Eurolines hetente három alkalommal indít buszokat Londonból, Bécs és Győr érintésével, nyári főszezonban a heti járatok száma elérheti az 5-öt is.

Budapesti tömegközlekedési menetrendek: BKV.

Vízen

Szárnyashajó közlekedik Bécs és Budapest között kora tavasztól késő őszig. Naponta két alkalommal indulnak járatok július végétől szeptember elejéig, Pozsonyon keresztül. A 282 km-es utazás Bécsből Budapestig hozzávetőlegesen öt és fél óra, a visszaút folyás iránnyal szemben valamivel hosszabb 6 óra 20 perc. Budapest és Esztergom (Dunakanyar) között is van hajóközlekedés, tavasztól késő őszig. Egyéb sétahajózás a Dunán, Tiszán és a Balatonon is igénybe vehető.

Hajózási információk: Mahart.

Tömegközlekedés (közösségi közlekedés)

Budapesten meglehetősen jó a tömegközlekedés. Jegyeket válthatunk a metró állomások bejáratainál, újságárusoknál, trafikokban, (de nem a villamoson vagy buszon) 350 Ft-ért. Napijegy ára 1.650 Ft, a három napos jegy 4.150 Ft. A heti jegy 4.950 Ft, 7.000 Ft két hétre, vagy havi bérlet 10.500 Ft. A havi bérlethez (útlevélhez hasonló) fénykép szükséges. A metró vonalon átszálló jegy is vásárolható.

Menetrendek: BKK.
Jegyárak, bérletek: BKK.

A Budapest Kártya 8.900 Ft-ért három napi korlátlan számú utazást biztosít minden tömegközlekedési eszközön, beleértve a HÉV vonalának a város határon belüli részét, és a Fogaskerekűt is. A Budapest Kártya továbbá ingyenes belépést biztosít a múzeumokba és galériákba, kedvezményt ad a városnéző buszokon, bizonyos boltokban, éttermekben és fürdőkben.

Metró

A három budapesti metró találkozási pontja a Deák tér alatti állomás, a pesti oldalon. A sárga vonal (M1) a Vörösmarty teret és a Mexikói utat fogja át. A piros vonal (M2) a Déli pályaudvar és a Moszkva teret (budai oldal) köti össze az Örs vezér térrel, kelet Pest külvárosával. A kék vonal (M3) a legújabb a három közül, Kőbánya-Kispestet, az ipari körzetet és Újpest Központot, a város északi részét, kapcsolja össze. A szerelvények 12 percenként indulnak 4:30 és 23:10 között, csúcsidőben két percenként.

Metró menetrend: BKV.

A HÉV külvárosi vasút, melyet a térképeken zöld jelzéssel jelölnek, négy vonalon üzemel. Ezekből három a pesti oldalon és a negyedik a Batthyány térről a Duna mentén, Óbudát és Aquincumot köti össze a festői szépségű Szentendrével, a Dunakanyar térségében.

Hév menetrend: BKV.

Villamos és autóbusz

A sárgán virító villamosok és csuklós buszok jellemzik Budapest felszíni tömegközlekedését. A villamosok különösen a rakparton közlekednek, kiváló lehetőséget nyújtanak a Duna menti városrész megtekintésére.

Trolibuszok

A számozásuk 70-től indul, mivel az első járatot Sztálin 70. születésnapján indították 1949-ben. Többnyire Pesten az északi és keleti városrészeket járják be, a járatok 10-20 percenként indulnak 5:00 és 23:00 óra között. Átszelve a várost különösen alkalmasak, ha budai kerületekbe szeretnék eljutni.

Az éjszakai járatok 17 vonalon közlekednek és egy „E” jelzés segít megkülönböztetni őket. A Budavári Sikló megkönnyíti a feljutást a várba. A Lánchíd budai hídfőjétől indul. A Fogaskerekű először 1874-ben szállított utasokat, azóta áttértek az elektromos üzemmódra, 3,7 km-es távolságon kúszik fel a budai hegyekbe a Széll Kálmán (Moszkva) téren térről.

Taxi

Sajnos még mindig előfordul, hogy a taxisok többet kémek egy útért, mint amennyibe az valójában kerül, ezért csak ismert vállalatok autóival utazzunk. Ilyenek pl. a Budataxi, City Taxi, Fő Taxi, Rádió Taxi és  a Tele 5.

Tarifakalkulátor: Taxitarifa.

Autó kölcsönzés

A vezető autókölcsönző cégek mind jelen vannak Budapesten, és számos vidéki nagyvárosban is elérhető a szolgáltatásuk. A jó tömegközlekedésnek köszönhetően a fővárosban nem szükséges autót kölcsönözni, hacsak nem vidékre szeretnénk kirándulni. A nagy cégeknek természetesen a ferihegyi repülőtéren is van képviseletük.

Beutazási követelmények

A legtöbb európai ország, valamint USA, Kanada, Dél-Afrika állampolgárainak nem szükséges vízum 90 napig, csak érvényes útlevél. Ausztrália, Új-Zéland és néhány ázsiai ország polgárai vízumkötelesek.

Egészségügyi követelmények

Magyarországi utazáshoz semmilyen oltásra nincs szükség. Alapvető és sürgősségi ellátást az Egyesült Királyságból, Skandináviából, és a legtöbb európai országból érkező látogatók kaphatnak, azonban utazás előtt érdemes utas- és baleset biztosítást kötni. Őrizzük meg a számlákat, szükségünk lesz rájuk, ha visszaigénylési szándékunk lenne.

Hogyan csomagoljunk

Ne feledje, Magyarország időjárása kontinentális, meleg nyár és hideg tél jellemző. Júniustól szeptemberig általában nincs szükség melegebb ruhákra. Fürdőruhát célszerű csomagolni a hévizes fürdők illetve a Balaton meglátogatása esetén. Késő tavasszal és ősszel esernyő is ajánlott a hirtelen zivatarok ellen, ilyenkor az esték hűvösebbek, érdemes melegebb ruhát is csomagolni.

Télen legyünk felkészülve a hideg időjárásra, napos és felhős – csapadékos időjárás egyaránt előfordul.

Valuta

A magyar pénz a Forint, rövidítése Ft, váltópénz 1 Ft = 100 fillér. Pénzérmék: 5, 10, 20, 50, 100 forint, (a fillér már nincs forgalomban). A legkisebb forgalomban lévő érme tehát az 5 Ft-os, de elszámolási szinten a kisebb egységek, kerekítéssel is használatosak. Bankjegyek 500, 1.000, 2.000,5.000, 10.000, 20.000 címletekben vannak forgalomban.

A legtöbb szállodában az árakat Euróban is feltüntetik megjelölve a – nem túl kedvező – átváltási árfolyamot.

Pénzváltás

Pénz és utazási csekkek a bankokban, pénzváltóknál, szállodákban válthatók, bár a legkedvezőbb árfolyamot a bankban kapunk. Pénz automaták (ATM) találhatók országszerte, a legegyszerűbb módja, ha pénzre lenne szükségünk. Ne váltsunk pénzt az utcai árusoknál,a feketepiacon, mert törvényellenes, és könnyen csalás áldozatai lehetünk. Ha az utazás végén maradt forintunk, akkor azt könnyen visszaválthatjuk.

Bankkártyák

A vezető bank- és hitelkártyákat Visa, American Express, MasterCard elfogadják a szállodák, éttermek, boltok és a benzinkutak is. Mindig legyen nálunk készpénz is, mert még mindig nagyok sok helyen nem fogadják el a bankkártyáz fizetési módot!

Borravaló

Az éttermekben bevett szokás, hogy automatikusan 10-12%-al felkerekítik a számlát vagy – ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással, 10% borravalót hagyhatunk. A borravalót a számla átvételekor adjuk, és mondjuk meg a pincérnek mekkora összeget szántunk borravalóra. Ne hagyjunk az asztalon pénzt. Taxi, fodrász, szépségszalon, töltőállomás számít azon helyek közé, ahol még szoktak borravalót adni.

Adók

A forgalmi adó (ÁFA) 18 és 27 %, általában benne van a feltüntetett árban, de vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni róla.

Szállás

A Magyarországra látogatók számos szálláshely közül választhatnak. Az ifjúsági szállótól, magánszállásokon, a wellness hoteleken át az 5 csillagos hotelekig miden megtalálható Budapesten is. A városokban számos közép kategóriás hotel található, amelyek kiváló szolgáltatásokkal várják vendégeiket. Ha többet is hajlandók vagyunk költeni, akkor Budapesten luxus hotelek is rendelkezésre állnak.

Az interneten manapság rengeteg megbízható szállásfoglaló portált találhatunk, az egyik, melyet a „Legjobb ár garanciája” miatt nyugodt szívvel ajánlunk: Booking Budapest Room.

Éttermek

Magyarország méltán büszke konyhaművészetére. Nem okozhat gondot megfelelő és ízletes ételt, italt találni, amelyek egyébként a nyugat-európai árakhoz képest meglehetősen alacsonyak. Budapesten mindenféle nemzeti étel a mexikóitól a mongolig, a görögtől a koreaiig megtalálható. A hagyományos, magyaros ételeket és borokat felszolgáló éttermek országszerte megtalálhatók.

Nyitva tartási idők

A bankok általában hétfőtől csütörtökig 08:30 – 16:00 -ig, pénteken 15:00-ig tartanak nyitva, szombat és vasárnap zárva tartanak.

Budapesten néhány pénzváltó hétvégén is nyitva van. Postahivatalok hétfőtől péntekig 08:00-18:00-ig, szombaton 13:00-ig tartanak nyitva, kisebb posták 15:30-kor zárnak, és hétvégén nem nyitnak ki.

A boltok nyitvatartási ideje nagyjából megegyezik a közép-európai városok nyitvatartási idejével. A legtöbb élelmiszerbolt hétfőtől péntekig 07:00-19:00, szombaton 13:00-ig várja vendégit, némelyik vasárnap is nyitva tart. A nonstop boltok nagyobb városokban folyamatosan 24 órán át nyitva tartanak. Egyéb áruházak és butikok hétfőtől péntekig 10:00-18:00-ig , szombaton 09:00-13:00-ig tartanak nyitva. Budapesten és nagyobb városokban a bevásárló-központok (Westend City Center) éjjel 2 óráig tartanak nyitva.

A múzeumok és galériák keddtől vasárnapig 10:00-18:00 várják látogatóikat, hétfőn zárva tartanak.

Időzóna

A Közép-európai időszámítás, GMT + 1 óra téli időszámítás és GMT + 2 óra nyári időszámítás esetén (Március utolsó vasárnaptól október utolsó vasárnapig).

Nemzeti ünnepek

  • Január 1. Újév
  • Március 15. 1848-49 Forradalom és Szabadságharc
  • Március/Április Húsvét
  • Május 1. A munka ünnepe
  • Május/Június Pünkösd
  • Augusztus 20. Államalapítás, az alkotmány ünnepe
  • Október 23 1956-os Forradalom és szabadságharc. Köztársaság.
  • December 25-26. Karácsony

Telefonálás

Nemzetközi hívásokat kezdeményezhetünk a nyilvános telefonfülkékből és a szállodákból is. Nyilvános telefonokról tárcsázzuk a 00-át, majd az ország hívószámát, körzetszámát és telefonszámát. A telefonfülkék ajtaján elhelyezett (piros körben fekete fehér nyíl) ábra azt jelzi, hogy a készülék visszahívható.

Magyarország hívószáma: (36). A budapesti telefonszámok 7 jegyűek, körzetszám: (1). A vidéki számok 8 jegyűek, az első kettő a körzetszám.

Elektromos áram

Magyarországon az elektromos áram erőssége 220 volt, 50 Hz. A csatlakozóaljzat két tűs, angol, amerikai, ausztrál elektromos eszközök használatához átalakító szükséges.

Mértékegységek

Magyarország metrikus rendszert használ.

Személyes biztonság

Magyarország nem kevésbé biztonságos, mint a többi európai nagyváros, a turistákat viszonylag kevés veszély fenyegeti. Figyeljünk értékeinkre, inkább hagyjuk a szálloda széfjében, és ne tartsunk magunknál nagyobb értéket, óvakodjunk a zsebtolvajoktól. Budapesten ajánlott elkerülni a Rákóczi tér környékét, és a Keleti pályaudvar környékét.

Segélyhívás

Mentők: 104 vagy 112
Rendőrség: 107 vagy 112
Tűzoltóság: 105 vagy 112
Autómentő: (1) 155 0379